Jousipallo.
com -  GSA, pikku pöristin
GSA Special

Alkupaloiksi

Vaihdossa XM V6 Exclusiveen tuli vm. -85 GSA Spécial. Geesulla ei ole tarkoitus ajella talvisin, paitsi ehkä kaikkein kauneimpina pakkaspäivinä. Muutoin se saa levätä tallissa Rättärin seurassa.

GSA oli saapumishetkellä varsin hyvässä kunnossa, joten mitään isompia remontteja ei ollut tiedossa. Jotain pientä joutuu toki aina säätämään.

Alkutaipaleen remontteja kevät/kesä 2007

Geesu Aika pian autolle piti tietysti tarjota kunnon pesu, Cleaner-käsittely ja päälle vahaus. Vähän kauempaa katsoen Geesu näyttääkin melko hyväpintaiselta.

Ilmanputsarin kotelokin tuli vaihdettua. Alkuperäinen oli paikoin korjailtu silikonilla ja pellin kappaleilla. Lisäksi imuilman lämpösääteinen läppä oli jumissa. Samoihin aikoihin vaihtui tietysti ilmansuodatin ja öljyt (MaxLife 10W-40). MaxLifeen päädyin, koska toivon sen vähän hillitsevän koneessa olevaa öljyvuotoa (uskon siis mainoksiin). Vuotohan pitäisi tietysti korjata vaihtamalla tiivisteet, mutta toistaiseksi on laiskottanut.

Eräänä kauniina kesäkuun päivänä emäntä soitteli tien päältä. GSA:sta oli pakoputki pudonnut, kun pakoputken Y-haara oli ruostunut poikki. Onneksi Sitrosen valikoimista löytyi uusi osa kohtuullisella hinnalla.

Juhannusta varten autoa pestessäni kyllästyin klappiin, joka esiintyi vasemmassa tuulilasinpyyhkijässä. Tarkempi tutkiminen paljasti, että vipusysteemi oli päässyt löystymään alapäästä. Kun ensin keksi, kuinka pyyhkijän akselin saa irti (kiinnitysmutteri oli kojelaudan alla, ja piti avata sivuilma-aukon kautta), niin vipu oli helppo hitsata kokooon. Samalla selvisi, miksi ajoviima ei tuonut raikasta ilmaa suuttimesta. Ilmeisesti talviominaisuuksien parantamiseksi oli aukkoon tungettu telttapatjan palanen.

Geesun olkanivel Vasemman puolen yläolkanivelen vaihdoin myös, koska se oli väljistynyt ja piti kuopissa ikävää kolinaa. Tämä remontti on onneksi GSA:ssa äärimmäisen nopea ja helppo toimenpide.

Jotain kolinaa etupäähän kuitenkin jäi. Aikaisemman omistajan huoltokirjan mukaan katsastuksessa on aikaisemmin huomautettu väljästä koiranluusta. Täytyy tuohonkin ongelmaan paneutua jossain vaiheessa.

Isoin yllätys tuli vastaan, kun aloin vaihtaa LHM-nesteitä. Nestesäiliön pohjalla oli mustaa "puuroa" ja suodattimissa jopa isohkoja klönttejä. Jarruista tuli valutettua tummaa nestettä arviolta litran verran. Voi olla, että pistän nesteet vielä kertaalleen vaihtoon ennen talvea.

Syksy 2007

Loppukesästä päätin, että teen GSAn oikeanpuoleiselle kannelle paluuputken silikonikorjauksen, josko se hillitsisi vuotoa. Operaatiohan on sinänsä simppeli, eli keula irti, venttiilikotelo irti ja sitten putsataan paluuputki huolellisesti öljystä. Auto sai vielä seistä paikallan pari päivää, että kaikki öljy varmasti on valunut pois. Ennen silikonin pyöräytätmistä putken päähän putsasin vielä kertaalleen öljystä. Silikonia laitettiin siis vain vähän paluuputken alkupään reunaan.

Korjaus hillitsi käryämistä jonkin verran, mutta edelleenkään se ei täysin loppunut. Yksi epäilys on, että vuotoa voisi tulla jostain kannen takapäästä. Jäänee tutkittavaksi ensi kesänä.

Lokakuussa auto tulikin sitten katsastettua huomautuksetta. Vielä pesu, ja sen voi hyvillä mielin pistää talviteloille.

Kevät 2008

Geesun likaraja Aprillipäivän kunniaksi otin GSA:n takaisin liikenteeseen. Jo maaliskuun puolella kävin ajamassa sen tallista ja tein perustarkastuksia. Akku oli edellisenä kesänä osoittanut merkkejä hiipumisesta, joten hain Aarne Kärpäseltä uuden.

Tankkauksen ja pienen koeajolenkin jälkeen olikin sitten vuorossa vuoden ensimmäinen autopesu. Olisi oikeastaan pitänyt käyttää jotain kunnon liuotinta, mutta saipahan tuolla perus vahapesulla oravaa isommat pois pinnasta.

Nyt on taas iloinen mieli.

Syksy 2008

Kesä ja alkusyksy meni hissuksiin ajellessa ilman suurempia murheita. Silloin tällöin kuitenkin latauksen merkkivalo näyttäytyi, mutta yleensä se sammui, kun moottorin kierrokset nousivat. Muutaman kerran valo kuitenkin jäi pitkäksi aikaa palamaan. Kun GSA jouduttiin kertaalleen käynnistelemään kaapeleilla pankin parkkipaikalta, ja kun se kerran sammui valoihin, eikä enää käynnistynytkään omin voimin, oli mittani täysi.

Alkuun vaihdoin vain pelkän diodisillan, mutta lataus ei palannut sellaiseksi kuin olisi pitänyt. Sain eräältä harrastajalta hankittua laakerivikaisen laturin, josta sain hyödynnettyä jännitteensäätäjän. Nyt kun lataus oli taas kohdallaan, niin päätin asentaa vielä Biltemasta hankitun valonvahvistimen, pestä ja vahata pikku pöristimen, niin olimme valmiit vuoden 2008 GS/GSA kokoontumiseen.

2009

Tämän vuoden aikana ei mitään ihmeitä remontteja tullut Geesuun tehtyä - ihan vaan tavanomaiset liemien vaihdot. Vasen etupyörän laakeri oli kuitenkin väljä, joten se pitäisi vielä vaihtaa. Lisäksi kaasarista ryypyn lisäläppä oli irronnut, joten sekin kaipaisi huomiota.

Kohtalo oli kuitenkin toista mieltä, ja auto vaihtoi omistajaa ennen kuin ehdin remontteihin ryhtyä.

Valid HTML 4.01 Transitional